İzmir’de Hangi Bölgelerde Balık Tutmayı Tercih Etmelisiniz? En iyi yerler listemizde!

Tatil dönemlerini en iyi şekilde geçirmenin birçok alternatifi vardır. Bu alternatifler arasında doğa ile baş başa kalmak ve denizin dingin sularına açılmak, ilk tercih edilenler arasındadır. Balık tutkunu kişilerin en çok sevdiği aktivitelerden biri olan tekneyle balık avı turları son derece dinamik eğlencelerden biridir.

Hem eğlenceli hem de üretken bir aktivite olan balık avı için daha profesyonel olanakların arayışına girenler İzmir balık avı için tekne kiralama hizmetlerinden yararlanabilir. Profesyonel bir kadro ile sizlere hizmet verilen bu tekne kiralama olanakları ile hem daha bol balık tutma imkânı, hem de gün içerisinde en güzel şekilde eğlenebilme olanağı sunulur.

İzmir balık avı meraklılarına özel olarak verilen bu hizmet kapsamında çıkış noktası, genel olarak Urla Çeşmealtı beldesidir. Tüm gün olta sallayıp eli boş dönmek istemeyenlerin aktivite öncesinde profesyonel balık avı için bilmesi gereken bazı püf noktalar ise aşağıdadır.

1. İzmir Körfezi’nde Balık Avlanabilecek Alanlar

İzmir ve ilçeleri, amatör birçok balıkçının akınına uğrayan yerler arasındadır. Çeşit çeşit balığın bulunduğu İzmir Körfezi, deniz canlısı türleri ve miktarı bakımından zengin bir yerdir. İzmir balık tutulacak yerler arasında sayılabilecek birçok lokasyon vardır. Bu lokasyonlarda balık avı için uygun teknelerden birini kiralamak ya da profesyonel balık avı turlarına katılmak gerekir. Ancak tekne ile balık avına çıkarken en fazla balığın nerede olduğunu ve hangi türden balıkların bulunduğunu bilmek önemlidir.

İzmir Körfezi açıklarında tekne ile balık tutmak ve çevre hakkında bilgi edinmek için buraya hâkim bir tur organizasyonuna katılmak son derece avantajlıdır. İzmir Körfezi’nde balıkçılar ve yöre halkı tarafından Güzelbahçe ve Çiğli arasında kalan yerler daha çok iç körfez ve Karaburun Foça beldelerine uzanan kısımlar ise dış körfez olarak adlandırılır. İç körfez, rüzgârı karşılama özelliğine göre denizin daha sakin olduğu bir yer olarak bilinir.

Urla Çeşmealtı çıkışlı tekne turu ile dış körfezde bulunan birçok balık noktasında avlanabilme imkânı vardır. İzmir tekne turlarına katılarak balık avlayabileceğiniz alanlar balık avı merası alanlarına göre daha verimlidir. Kıyıda birçok kişinin avlanıyor olması şansı azaltırken tekne turu sırasında hem sakinliğin keyfini çıkarabilir hem de daha fazla balık tutabilme imkânı bulabilirsiniz. Sabah erken saatlerde denize açılan tekne ile çevredeki koyları keşfetme olanağı da vardır. Tekne ile Karaburun ve Foça arasında balık rotası çizilir ve farklı deniz canlılarını avlama imkânı sağlanır. Mordoğan, Kösedere ve Karaburun balık yönünden son derece zengindir. Tekne ile açıklarda avlanmak kıyıda avlanmaktan daha avantajlıdır. Çeşmealtı koyları balık tutmak için çok ideal alanlar arasındadır.

2. Balık Avı Turları İçin Uygun Tekne ve Ekipmanlar

İzmir balık avı yerleri kadar balık avı meraklılarının ilgisini çeken konulardan birisi de tekne türleridir. Her tekne balık avı için elverişli değildir. Tekne seçimi genelde tura katılacak kişi sayısına göre belirlenebilir. Turlara genelde yakın arkadaş çevresi ya da aileyle birlikte çıkıldığından çok büyük teknelere gereksinim duyulmaz. Olta balıkçılığı için uygun tekneler her zaman keyif için çıkılan balık turlarında idealdir. Balık tur organizasyonları için de çok büyük olmayan ve kolayca balık tutmaya imkân yaratan trol tekneler tercih edilir. Teknelerin her türlü ihtiyaca yanıt vermesi son derece önemlidir.

Balık ekipmanları seçimi yapılırken de balık türleri üzerinde yoğunlaşılır. Olta ve yem seçimi balık türlerine göre farklılıklar gösterebilir. Genel olarak kişilerin yanlarında bulundurması gereken malzemeler arasında olta, misina, olta iğnesi, şamandıra ve kurşun önemlidir. Yem olarak ise yine balığın ya da deniz canlısının türüne göre değişmekle birlikte özel balık yemleri tercih edilir. Bunların yanında plastik solucan da sahte balık malzemeleri arasındadır.

Misina makası, klips ve fırdöndü, olta açısından önemli malzemelerdir. Olası kaza durumlarına karşı ilk yardım seti ve iğne çıkarıcı da amatör balıkçıların tur sırasında yanlarında bulundurması gereken malzemeler arasındadır. Oltalarda misina kalınlığı ve iğne dereceleri balık türlerine göre değişecektir. Bu nedenle tur öncesinde hangi balık türleri ile karşılaşacağınızı bilmek malzemeleri hazırlamak açısından önemlidir.

3. İzmir Körfezinde Bulunan Balık Türleri ve Diğer Deniz Canlıları

İzmir Körfezi, balık türü ve miktarı bakımından en zengin yerler arasındadır. Son günlerde bu sayılarda artışın olması, amatör ve profesyonel balıkçıları cezbeden bir konudur. İzmir Körfezi’nde yaygın olan balık türlerinden birisi çipuradır. Çok lezzetli bir balık olması yanında yakalanması zor bir balık türüdür. Bunun dışında barbunya balığı da çok rastlanan bir balık türüdür. Sıcak ve ılık denizleri seven barbunya, 300 metreye kadar olan derinliklerde sürüler halinde yaşar.

Balık türlerinin miktarı mevsimlere göre farklılık gösterir. İzmir ve çevresinde çok rastlanan balık türlerinden birisi levrektir. Levrek çok gezici bir balık türü değildir. Bu balık çeşidi daha çok yavru balıklarla beslenir. Mercan türleri de çok avlanan balıklar arasındadır. Kırma mercan Ege Denizi’nde rastlanan bir türdür. Ekonomik değeri de yüksek olan bu balık, çeşitli küçük balıklar, kabuklular ile beslenir.

 

Amatör balıkçıların avlamaktan keyif aldığı balık türlerinden birisi de mırmır balığıdır. Kumluk alanlarda yoğun olarak bulunurlar. Bunlar midye ve çeşitli kurtlarla beslenirler. Karagöz türlerinden biri olan ısparoz balığı da çok karşılaşılan bir balıktır. Deniz kurtları, karides ile birlikte küçük balıklarla beslenirler. Lezzetli bir balık türüdür. Bunların yanında istavrit, karagöz ve uskumru gibi balık türleri de İzmir ve çevresinde rastlanan türler arasındadır. Ege’de, ahtapot ve kabuklu canlılardan avlamak da mümkündür.

4. İyi Balık Tutmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Balık tutmanın önemli noktaları vardır. İyi bir olta seçmek balık tutmak adına son derece önemlidir. Kamış olta kullanmak tekne ile balık tutma sırasında son derece pratiktir. Kaliteli bir olta takımı alarak tüm malzemelerinizi daha kolay edinebilirsiniz. Malzemelerinizi bir gün önceden hazırlamak oldukça önemlidir. Çünkü ertesi gün tura çok erken bir saatlerde çıkmanız gereklidir. Yemler, oltalar, tüm balıkçılık malzemeleri önceden temin edilmelidir.

Olta seçimleri arasında misina seçimi yaparken 0.25, 0.30, 0.40 kalınlıklarında misinalar tercih edilebilir. Oltaya eğer büyük bir balık vurduysa misinanın mutlaka yavaşça çekilmesi gerekir. Şamandıra ve mantarlı bir olta ile tek bir iğne kullanılarak balık tutmak da son derece keyiflidir. Tekneden balık tutarken yem olarak karides tercih edilebilir. Çeşitli balık kurtları ve minik balıklar da yine yem olarak tercih edilebilecekler arasındadır.

5. Balık Avı Turu İçin Bilinmesi Gerekenler

Balık avlamak için günübirlik olarak tekne turuna çıkmak isteyenlerin bilmesi gereken önemli noktalar vardır. Gidiş ve dönüş saatleri, kullanılacak malzemeler, tur sırasında kişilerin yanlarında bulundurması gereken eşyalar ve nasıl giyinilmesi gerektiği önemli konulardır. Tur genelde sabah 06.00 olacak şekilde erken başlar. Akşam 18.00’a kadar sürer. Tur boyunca teknede ihtiyacınız olabilecek eşyaları önceden hazırlamanız önerilir. Deniz havası kıyıdaki havaya göre biraz daha esintili ve serin olur. Bu nedenle mutlaka uzun kollu kıyafet tercih edilmelidir. Yağmurluk tarzı kıyafetleri bulundurmak büyük bir önem taşır.

 

 

Balık avı turlarına sabah çok erken saatlerde çıkılması son derece önemlidir. Tur organizasyonu yapan profesyoneller de bu konuda son derece hassastır. Kişilerin yanlarında baş dönmesine, mide bulantısına karşı ilaç bulundurması önemli detaylardan biridir. Tekne ile balık avına çıkılacağı zaman malzeme kalitesine önem verilmelidir. Genelde kıyı balıkçılığında kullanılan malzemelere benzer olanlar kullanılır. Ancak derin sularda daha büyük balıkları avlamak mümkün olduğundan kamış ve misinanın daha sağlam olması gerekir. Yemlerin bir gün önceden hazırlanması önemlidir ve bozulmaması için buzdolabında muhafaza edilebilir. Oltaları daha derine salabilmek için kurşun kullanmaya özen gösterilmelidir. Ne tür yem kullanılacağı ise balık türüne göre farklılık gösterir.

Tekneden avlanılacağı zaman yapay yemler de kullanılabilir. Büyük balıkların dikkatini bu yapay yemler ile çekmek daha kolaydır. Yem seçiminde renklerde önemlidir. Güneşli havalarda koyu renkli yemler tercih edilirken karanlık havalar için fosforlu ve açık renkli yemleri tercih etmelisiniz. Balıkçılık konusunda amatör kişiler için balık turları son derece idealdir. Urla ve Çeşmealtı kıyısından çıkılan bir tur ile çevrede çok iyi balık tutma imkânı vardır. Aynı zamanda bu turlara katılım da sınırlı sayıda olduğundan balık tutma şansı son derece yüksektir.