Körfezin En Balıklı Yerlerine Yakından Bakalım

İzmir demek deniz demek, ferahlık demek, tazelik demek, huzur demek… Dünyada bir eşi benzeri daha olmayan cennet mekanı demek, ki herhalde en doğru ifade bu oluyor. İzmir ve Ege Denizi birbirinden hiç ayrılmayacak iki sevgili gibi birbirine kenetleniyor, tabir-i caiz ise birbirlerine sarılıyor. İzmir’in yaşam kültüründe Ege Denizi büyük yer tutuyor. Yemeklerden el işlerinin motiflerine kadar Ege Denizi, binlerce yıldır İzmir halkına sonsuz ilham kaynağı oluyor. Ege Denizinin bereketi, İzmir’in birçok kıyı şeridinde balıkçılık meraklılarını gerek kıyıda, gerekse tur teknelerinde mutlu ediyor. İzmir sahillerindeki balık lokantaları da, Ege’nin en leziz balıklarını misafirlerine sunuyor.

Dağların Ege Denizi’ne uzanma yönü rüzgarın şiddetini belirlerken; bir taraftan dip akıntılarının coğrafi koşullarını hazırlıyor, diğer taraftan tekne balıkçılığı için korunaklı, uygun koşullar hazırlıyor. Usta balıkçılar ve yarı profesyoneller, dip akıntılarının yönünü takip ediyor ve balık sürülerinin ortasına olta sallamak şansına sahip oluyorlar. Ege, en leziz balıklarını İzmirlilere sunarken, birçok noktada onları bereketinden istifade etmeye çağırıyor. İzmir balık avı meraklıları için sonsuz seçenek sunuyor.

İzmir, cennet koylarıyla balıkçıların olta keyfine her daim keyif katıyor. İzmir Körfezinin yüzden fazla balık çeşidine ev sahipliği yaptığı biliniyor. Yalnız, kıyı balıkçılığından ziyade tekne balıkçılığının daha verimli olduğu kabul görülüyor. Çünkü sanayi ve beşeri etkiler, balık sürülerinin geçiş rotasına etki ediyor. Şehrin, denize kıyısı olan hemen her yerleşiminin balıkçılık faaliyetlerini yapan tekne ve işletmelere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Misafirlerine huzurlu ve keyifli tur deneyimi sunan teknelere, balıkçılık meraklıları başta olmak üzere sakinlik arayanlar ve özel günlerini kutlamak isteyenler ilgi gösteriyor. Ali kaptan ve ekibi, Cengo adlı teknesiyle Maksimum 7-8 kişiye kadar yemeksiz bir gezi ve balık avlama hizmeti veriyor. Sevdiklerinizle sakin, güvenli, hijyen bir tekne gezisi yapmak ve bereketli avlaklarda balık tutmak için Urlalı eski bir emniyet mensubu olan kaptanla iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

En bereketli bölgeler arasında Urla, Çeşmealtı, Aliağa, Gerence, Çandarlı, Çeşme Ahmetbeyli, Gümüldür, Foça, Dikili, Karaburun, Mordoğan, Kordon, Özdere, Zeytineli, Seferihisar, Tuzla ve Karşıyaka sayılabilir. Bu kadar yaygın bir şekilde balık avı yapılan şehrin bazı noktaları ise, balıkçılık açısından daha da ön plana çıkıyor. İzmir Körfezi’nde balık tutulacak en iyi avlaklar arasından 5 tanesini sizin için araştırdık.

1. Urla’nın Bereketli Denizi

Urla, İzmir’in en gözde balıkçılık yerlerinin başında geliyor. Çünkü gerek kıyıları gerekse çevresindeki adaları vasıtasıyla balıkçılık faaliyetleri için en verimli koşulları sunuyor. İlçenin yakınında dokuz adet ada bulunuyor. Balık sürülerinin takip ettiği dip akıntıları için en uygun koşulları sunan bu coğrafi özellik, Urla’da tekne balıkçılığı yapan herkese bereketli bir av vadediyor. İlçenin kendi kıyılarında da bolca kıyı balıkçılığı faaliyeti yapan amatör balıkçıları görmek mümkün oluyor. Bölgede, tekne kiralama yöntemiyle denize açılıp balık avlayanların yanı sıra, zıpkınla balıkçılık yapan dalgıçlar da bulunuyor. Urla denizinden daha çok mercan, sarpa, lidaki, karagöz, isparoz ve levrek balıkları tutuluyor.

2. Urla’da Hangi Balıklar Avlanabilir?

Çeşmealtı, Urla İlçe merkezine yakın konumuyla dikkat çeken kadim bir denizci kasabası. Bakir koyları ve tarihi nitelikteki mimari yapılarıyla dikkat çeken yerleşim merkezi, balık avı meraklıları için çok zengin olanaklar sunuyor. Çeşmealtı denizi, mavi ve yeşil tonlarının birleştiği eşsiz fotoğraf karelerini gezginlere sunuyor. Burada yapabileceğiniz en zevkli aktivitelerden biri, tekne kiralayıp balık avına çıkmak olarak görünüyor. Çünkü bölgede modern hayatın unsurları, kendine fazlaca yer bulamıyor. Çeşmealtı kıyıları ve açıkları, doğal dokusunu korurken, balık avı meraklılarına tüm bereketiyle kucak açıyor.

3. Urla’nın En Avlak Bölgeleri Neresidir?

İzmir’in gelişmiş sanayi bölgesi Aliağa, 2 büyük limana da sahip. Nemrut ve Aliağa Limanları, amatör balıkçıların en sevdiği yerlerin başında geliyor. Aliağa’daki balıkçılar genellikle denizden çipura, mırmır, lidaki, levrek, kefal, sargoz, karagöz ve isparoz çıkarıyor.

4. Denizköy Balık Avlak Yerleri

Ege Denizinin en güzel sahil şeritlerinden birini ifade eden Çandarlı – Dikili arasında denizle buluşan ve ismini sonuna kadar hak eden bir denizci kasabasıdır Denizköy. Belde, sakin yapısı ve mırmır, lidaki, isparoz ve çupra balıklarının bolluğuyla balıkçılar için unutamayacakları bir av deneyimi sunuyor.

5. Çeşme İlçesi Balık Avlama Yerleri

Turizm hareketliliği yönünden öne çıkan Çeşme’nin Ildır, Alaçatı, Gerence kıyılarında sargöz, karagöz, mırmır, levrek, lidaki, isparoz ve kalamar avlanabiliyor. Çeşme’nin son yıllarda artan turizmi, onun geçmişinden gelen balıkçı kültürünü silemiyor ve Çeşmeliler, günümüzde bu geleneğe sahip çıkıyor. Hatta balık yemeklerine dayalı bir diyetin ismi de bu ilçenin adıyla anılıyor.

 

Balık avı meraklıları, şehrin karmaşıklığından uzaklaşmak için İzmir çevresine gelen tatilciler ve yerli halk, tekne turlarına büyük ilgi gösteriyor.